Cum să alegi cea mai bună cafea boabe?

Cafeaua boabe vine în toate formele și dimensiunile. Pe piață există diferite mărci și amestecuri de cafea boabe, deci este destul de dificil să alegi cafeaua potrivită.

Există 5 factori principali de care trebuie să ții cont atunci când alegi boabele de cafea:

  • Arabica vs Robusta
  • Regiune
  • Grad de prăjire
  • Prăjire locală sau import
  • Origine unică sau amestec

Boabele Arabica și boabele Robusta sunt două tipuri diferite de cafea (care se gasesc si in oferta magazinului CoffeePoint). Diferențele generale țin de gust, de condițiile în care sunt cultivate cele două specii și de diferențele economice.

Boabele de cafea Arabica sunt mult mai rare decât cele Robusta și, prin urmare, sunt mult mai scumpe. Cafeaua Arabica are un gust mai puțin aspru în comparație cu cafeaua Robusta și conține aproximativ un sfert din cantitatea de cofeină care se găsește în Robusta.

Cafeaua Robusta nu este deloc rea la gust și poate fi folosită într-un amestec Arabica-Robusta. Principiul general este cu cât mai multă cafea Arabica, cu atât mai bine, însă doar pentru că un amestec de cafea are 10-20% cafea Robusta, nu înseamnă că trebuie ignorat complet.

Cafea cu Lapte

Este important să cunoaștem diferența dintre tipurile de gusturi și mirosuri pe care cafeaua le emană atunci când este preparată. Cei mai mari cultivatori de cafea din lume sunt țările din America de Sud și America Centrală, Jamaica, Hawaii, Sumatra, Java, Kenya și Etiopia. Regiunea, climatul și tipul de sol sunt responsabili de aroma cafelei.

Consultă tabelul de mai jos pentru a-ți fi mai ușor să-ți dai seama din ce zonă ar trebui să provină cafeaua pe care o vei cumpăra.

Regiune Corp Aciditate Aromă
Brazilia Mediu Ușoară Seacă, picantă, dulce, persistentă
Columbia Mediu-plin Medie Bogată, dulce, de caramel
Costa Rica Plin Subtilă Bogată, fină, dulce, delicată, afumată
Etiopia Plin Ușoară-medie Bogată, picantă, note de cacao
Guatemala Greu Medie-ridicată Bogată, moale, blândă, subtilă, de ciocolată
Haiti Greu Ușoară Plină, dulce, bogată, moale
Hawaii Kona Mediu Medie-ridicată Bogată, aromă ușoară de vin
Muntele albastru Jamaican Plin Medie Echilibrată, plăcută, persistentă
Java Mediu-greu Ridicată Exotică, soft, fină, afumată, dulce
Kenya Mediu Ridicată Intensă, florală, de lămâie și ușoară aromă de vin
Mexic Mediu-ușor Ușoară-medie Uscată, dulce, de alune
Musonul Mulabar Plin Ușoară Plină și dulce
Nicaragua Ușor Ușoară-medie Ușoară, plăcută
Sumatra Plin-ușor Medie Exotică, naturală și ușor fadă
Kilimanjaro Greu Delicată Bogată
Yemen Mediu Delicată Seacă, dulce, blândă

 

Boabele de cafea sunt gata să fie transformate în cafea, abia după ce au fost prăjite corespunzător. Sunt culese verzi și expediate la destinație, unde sunt prăjite.

Aroma cafelei diferă în funcție de gradul de prăjire:

  • Prăjire americană – boabele sunt prăjite mediu pentru a avea o aromă moderată, care nu este nici prea intensă, dar nici prea ușoară.
  • Prăjire franceză – boabele sunt prăjite puternic, au o culoare maro-ciocolatie și o aromă foarte puternică.
  • Prăjire italiană – acest grad de prăjire este folosit în principal pentru băuturile pe bază de espresso, deoarece boabele au o aromă puternică și o culoare maro spre negru.

Boabele de cafea care ajung în mâinile tale au fost fie importate și prăjite în țara ta, fie au fost preprăjite într-o altă țară și apoi importate.

Cafelele produse de branduri italiene, adică acele tipuri de cafea care au fost prăjite în Italia și nu cultivate în Italia pentru că aici nu se cultivă cafea, sunt importate în alte țări.

Cafeaua începe să se învechească din momentul în care a fost prăjită. Prin urmare, cafeaua boabe prăjită la o prăjitorie locală va fi întotdeauna mai proaspătă decât cea pe care o cumperi din supermarket.

Totuși, prăjitoriile din Italia folosesc mașini de prăjire de ultimă generație.

Ultimul lucru pe care trebuie să-l iei în calcul este tipul cafelei: de origine unică sau amestec. După cum sugerează și numele, cafeaua de origine unică provine dintr-o singură regiune, în timp ce amestecul este compus din boabe de cafea ce provin din mai multe regiuni.

Cafeaua de origine unică poate poate avea un gust mai “pur”, dar adesea dintr-un amestec se obține o băutură cu un gust mai echilibrat.

Cum să alegi cafeaua boabe pentru birou

Dacă în sfârșit ai reușit să-ți cumperi un espressor de ultimă generație pentru biroul tău, nu-ți mai rămâne decât să alegi cea mai bună cafea boabe. În continuare vom discuta despre cei 4 factori pe care trebuie să-i iei în calcul atunci când alegi cafeaua boabe pentru birou

Prețul cafelei

Cafeaua boabe se vinde la prețuri diferite, în funcție de calitatea, marca și regiunea din care provine.

Calitatea unei cafele se referă la cantitatea de Arabica și Robusta din care este format amestecul, precum și la calitatea boabelor de cafea verzi. Calitatea cafelei boabe este afectată de procesul de uscare și spălare, de altitudinea și de mediul în care a fost cultivată. Calitatea boabelor verzi utilizate afectează în mod direct prețul produsului final.Numele mărcii este cel mai mare factor determinant atunci când vine vorba de prețul cafelei. Chiar și mărcile locale care există de câțiva ani pe piață pot cere un preț mai mare decât alte mărci mai noi, de calitate superioară.

Boabele de cafea sunt fie prăjite în străinătate și apoi importate, fie prăjite local. Din cauza costurilor de transport, cafeaua prăjită în străinătate este mai scumpă decât cea prăjită local.

Gustul cafelei

Când alegi cafeaua boabe pe care o vei folosi la birou, trebuie să ții cont de preferințele tale. Este important să alegi întotdeauna cafeaua care îți place cel mai mult, indiferent de calitate, marcă sau tip de prăjire.

 O varietate de cafea boabe

Dacă lucrezi într-un birou alături de mai mulți colegi, este important să ții cont și de preferințele lor. Așadar, ar fi bine să alegi o varietate de amestecuri de cafea, pe care să le schimbi în fiecare zi, sau în fiecare săptămână. Este plăcut să bei cafea din Etiopia lunea și cafea din Brazilia marțea, pentru că astfel vei învăța mai bine diferențele dintre diferitele amestecuri de cafea din întreaga lume.

Înainte de a pleca la cumpărături, trebuie să afli de câtă cafea vei avea nevoie lunar. Odată ce ți-ai făcut calculele, poți stabili și bugetul pe care îl vei aloca pentru cafea. Abia acum începe partea distractivă, deoarece poți încerca mai multe tipuri diferite de cafea boabe pentru a o găsi pe cea potrivită.

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *