Somnolența excesivă în timpul zilei și Scleroza Laterală Amiotrofică

Somnolența excesivă în timpul zilei și Scleroza Laterală Amiotrofică

Somnolența excesivă în timpul zilei și Scleroza Laterală Amiotrofică par a fi în stransă legatură după cum arata un studiu desfăsurat in China.

Senzațiile puternice de somnolență în timpul orelor de lucru sunt mult mai frecvente în cazul pacienților cu scleroză laterală amiotrofică (SLA) decât în ​​rândul publicului larg și par să fie asociate cu abilități cognitive mai slabe și probleme de comportament mai mari.

Cercetatorii au sugerat ca rezultatele lor, daca vor fi confirmate in studii mai mari, ar putea defini somnolentă excesivă in timpul zilei drept o „complicatie severa a SLA”.

Studiul „Somnolența excesivă în timpul zilei la pacienții chinezi cu Scleroză Laterala Amiotrofică sporadică și asocierea cu tulburări cognitive și comportamentale” a fost publicată în Jurnalul de Neurologie, Neurochirurgie și Psihiatrie.

SLA afectează mai multe regiuni ale creierului, provocând nu numai disfuncții motorii, ci și tulburări cognitive, modificări comportamentale și tulburări de somn. Dovezile sugerează că aproximativ jumătate dintre pacienții cu ALS au dificultăți cu privire la cogniție și / sau comportament.

Somnolența excesivă în timpul zilei (Excessive daytime sleepiness – EDS) este estimată că afectează între 2,5 și 9,0% dintre adulții din întreaga lume. Se caracterizează prin somnolență persistentă și senzație de oboseală copleșitoare în timpul zilei, chiar și cu somn aparent adecvat în timpul nopții.

EDS interferează frecvent cu locul de muncă, școala și relațiile și poate afecta calitatea vieții și funcția cognitivă. În timp ce mecanismele sale de bază sunt neclare, EDS a fost asociată cu tulburări psihiatrice și neurodegenerative cum ar fi boala Alzheimer și Parkinson insa nu a fost studiate pe scară largă în ALS.

Cum s-a desfasurat studiul

Cercetătorii de la Beijing au studiat frecvența EDS și asocierea sa potențială cu probleme cognitive sau comportamentale în ALS recrutand 121 de pacienți și 121 de persoane sănătoase, potrivite vârstei și sexului. La evaluarea EDS au utilizat Epworth Sleepiness Scale (ESS), un chestionar administrat de sine, care măsoară somnolența în timpul zilei.

S-a constatat că pacienții au o frecvență semnificativ mai mare de EDS (26,4%) decât cei sănătoși (8,3%), precum și simptome EDS semnificativ mai severe, sugerând o asociere între cele două condiții.

Analiza ulterioară a arătat că pacienții cu ALS au un risc de patru ori mai mare de a dezvolta EDS, comparativ cu persoanele sănătoase.

Calitatea somnului sau procesul neurodegenerativ?

Frecventa mai mare de simptome EDS la pacientii cu ALS nu se datoreaza in intregime calitatii somnului sau a problemelor respiratorii; „mai degrabă, procesul neurodegenerativ în sine pare să fie implicat „, au scris cercetătorii.

Ei au subliniat de asemenea că simptomele EDS la pacienții cu ALS rămân subdiagnosticate și netratate. Diagnosticarea mai rapidă a EDS, precum și un tratament mai bun, ar putea contribui la îmbunătățirea calității vieții pentru acești oameni.

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.