În carantină s-au pierdut 1 milion de joburi în România – Efectul carantinei asupra Romaniei

Efectul carantinei asupra Romaniei

Carantina a afectat grav piața muncii, foarte mulți angajați fiind în șomaj tehnic

Carantina a afectat grav piața muncii, foarte mulți angajați fiind în șomaj tehnic

În România s-au pierdut după prima lună de carantină aproximativ 1 milion de locuri de muncă. Probabil scăderea numărului de locuri de muncă active va continua, chiar dacă trendul va fi de încetinire a numărului altor oameni intrați în șomaj tehnic sau șomaj definitiv.

Cu toate acestea, particularitatea pieței muncii din România, în care până la 1 Martie ne confruntam cu o acută lipsă de personal, face ca odată trecută carantina, mulți oameni să revină la locurile de muncă inițiale.

Problema cea mai mare în România va fi inflația care va urma și colapsul companiilor care în acest moment își epuizează minusculele rezerve de bani pe care le au.

O altă problemă care se prefigurează este lipsa de finanțare generală în condițiile în care Guvernul are nevoie de lichidități tot mai mari, deficitul deja este anunțat ca dublu față de cel din bugetul făcut anul trecut, iar băncile nu vor mai avea resurse să împrumute și companiile private. Termenele de plată ale facturilor s-au prelungit foarte mult, iar insolvența multor firme este iminentă.

Nu suntem însă singurii care se confruntă cu scăderea drastică a numărului de locuri de muncă active.

În SUA doar în ultima săptămână s-au pierdut peste 5 milioane de job-uri, ducând numărul de oameni care au depus actele pentru ajutor de șomaj, de când a început carantina în urmă cu o lună, la 22 milioane. Practic s-au pierdut locurile de muncă pe care economia americană le-a creat în ultimii 10 ani.

În Marea Britanie vorbim de aproximatix 1 milion cereri pentru ajutor de șomaj înregistrate doar între 16 și 31 Martie 2020. Practic și aici cam 77% din cele 1,20 milioane de locuri de muncă nou apărute după referendumul Brexit din Iunie 2016 și Ianuarie 2020, au dispărut în doar două săptămâni.

În Italia, una dintre țările cele mai afectate de coronavirus, șomajul ar putea ajunge până la sfârșitul anului la aproximativ 11,2% de la 9,9% în 2019. Se prognozează că va scădea totuși la anul către 9,6%.

Așteptând ca acestă criză sanitară să se încheie cât mai repede, nu ne rămâne decât să sperăm că odată repornită economia, numărul companiilor care vor supraviețui va fi cât mai mare și implicit și numărul oamenilor care se vor întoarce la serviciu.

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *