„Femeile se plang de sindromul premenstrual, dar eu, doar in aceasta perioada, simt ca sunt eu insami.”
Roseanne Bar
Deci, tu te-ai decis sa dai o sansa cupei menstruale. Ai citit anumite comentarii care ti s-au parut ok. Sau ti-au fost recomandate de vreo prietena care le-a incercat. Si acum te gandesti, oare cat de bine va merge si pentru tine aceasta cupa? In cazul in care vrei sa o incerci, ti-am pregatit o serie de cele mai bune sfaturi care sa te ajute sa ai o experienta cat mai buna cu cupa menstruala, mai ales daca o folosesti pentru prima data.
Este important sa intelegi faptul ca fiecare femeie este diferita si fiecare menstruatie, la fel. Unele pot avea un ciclu menstrual mai abundent, altele mai usor. De asemenea, pot avea muschi pelvieni mai puternici sau, din contra, mai slabiti.
Daca tu ai sa tii cont de ceea ce iti voi sugera in cele ce urmeaza, nu ar trebui sa intampini dificultati atunci cand vei utiliza cupa.
Sa nu te astepti sa reusesti din prima sa introduci sau sa extragi cupa asa cum ar trebui. Este posibil sa poti face asta sau nu. Din experienta, iti pot spune ca va fi nevoie de ceva practica pana vei reusi sa o manevrezi ca o experta. Deci, rabdare! Vei vedea ca va merita tot efortul! Ceea ce iti spun cei de la ForEva este ca, pentru a te simti mai confortabil si mai sigura pe tine, ar fi indicat sa porti si un absorbant atunci cand iti vei pune cupa menstruala. Doar pana ce te obisnuiesti cu ea!
In cazul in care cupa este potrivita pentru tine si ai introdus-o asa cum trebuie:
- nu ar trebui sa o simti cand este inauntrul tau;
- nu ar trebui sa se produca nicio scurgere;
- nicio parte a tijei nu ar trebui sa iasa din canalul tau vaginal.
1. Citeste intructiunile
Este important sa citesti instructiunile inainte de a utiliza cupa. Stiu ca pare un lucru evident pentru toata lumea dar, din cauza entuziasmului de a incerca ceva nou, este posibil sa uiti sa faci asta. Poti incerca mai multe tehnici de pliere pentru a vedea care se potriveste cel mai bine in cazul tau. Foloseste cupa doar pentru scopul pentru care a fost creata! Daca simti ca ceva nu este in ordine, daca apar anumite simptome, cere imediat sfatul unui medic profesionist!
2. Relaxeaza-te!
Este important sa fii relaxata atunci cand introduci cupa menstruala. Incearca cupa menstruala atunci cand nu esti in perioada „delicata” a lunii. Daca intampini dificultati in ceea ce priveste inserarea sau extragerea ei, macar nu trebuie sa iti faci griji pentru fluctuatiile hormonale care te fac sa te simti aiurea, pentru sangele care s-ar putea scurge si pentru stresul pe care l-ai putea resimti.
Nu uita cupa inauntrul vaginului, incearca doar sa o introduci, mergi putin cu ea prin casa si apoi, scoate-o!
3. Uda cupa!
Este mai usor sa introduci cupa atunci cand este uda. Din acest motiv, este mai indicat sa iti umezesti deschizatura vaginului cu apa sau cu un lubrifiant pe baza de apa. De asemenea, poti umezi si tija cupei. Multe femei considera ca este mai usor sa faca asta in timp sa sunt la dus.
4. Gaseste pozitia potrivita!
Sa nu incerci sa introduci cupa din pozitie verticala (stand in picioare)! Pentru a o introduce corect, este necesar sa fii la orizontala, intr-un unghi de 45 de grade. Ceea ce poti face este sa te asezi in pozitie „squat”, cu genunchii departati. Este o pozitie buna pentru a introduce cupa. Ar trebui sa te opresti din a impinge cupa in interiorul vaginului in momentul in care nu mai observi tija inafara.
5. Fii sigura ca se deschide total!
Pentru a fi sigura ca a ta cupa nu va curge, trebuie sa se prinda foarte bine de peretii vaginului tau. Odata ce ai introdus-o, ea trebuie sa se deschida si sa formeze un vacuum. Unele femei simt cand se intampla asta, altele nu. Tu poti sa treci cu degetul pe baza cupei. Daca simti vreo denivelare inseamna ca nu s-a deschis total. Prinde putin baza cupei si incearca sa o rotesti la 360 de grade. Daca nu merge, este mai bine sa o scoti si sa incerci sa o introduci din nou.
Ai putea sa mai incerci sa faci niste exercitii pentru muschii tai pelvieni (Kegels) care sa te ajute sa creezi corect acel vaccum.
6. Nu introdu cupa prea adanc!
Multe femei fac greseala sa isi introduca cupa prea adanc in vagin. Ea ar trebui pozitionata mai jos, in interiorul acestuia (mai jos decat atunci cand introduceai un tampon). De asemenea, cupa nu trebuie sa acopere deschizatura colului tau uterin. Tija cupei nu ar trebui sa fie situata mai departe de 1 cm de deschizatura vaginului. Nu ar trebui sa fie inafara, dar nici prea departe, in inauntrul tau.
In anumite cazuri, cupa menstruala se poate deplasa ceva mai sus si sa isi schimbe pozitia. Nu te alarma, daca se intampla acest lucru! Asta inseamna ca tu trebuie sa introduci degetele ceva mai inauntru pentru a o scoate. In cazul in care sta prea aproape de colul tau uterin, s-ar putea sa simti ceva disconfort. In acest caz, va trebui sa reintroduci cupa.
7. Introdu cupa doar partial si apoi las-o sa se deschida!
Un alt sfat este sa introduci cupa doar pe jumatate si apoi sa incerci sa o deschizi in canalul tau vaginal. Odata ce s-a intamplat acest lucru, o poti impinge usor in pozitia corecta.
8. Taie tija!
Tija cupei nu ar trebui sa fie inafara vaginului tau si sa iti irite labiile. Femeile care au un col uterin situat mai jos, au experimentat acest lucru. Pentru a nu pati si tu asa ceva, poti taia capatul tijei in asa fel incat sa nu te mai deranjeze. Sa nu tai tija daca nu ai scos cupa din vagin! Fa asta cand este inafara ta! Sa nu tai mai mult de jumatate de cm odata! Incearca sa vezi cum e si, daca mai e nevoie, mai tai dupa!
9. Extrage-o in mod corect!
Sa nu tragi de tija! Foloseste-o doar pentru a te ghida sa gasesti baza cupei. Daca nu reusesti sa ajungi la cupa, foloseste-te de muschii tai abdominali pentru a o impinge in josul canalului vaginal. In cazul in care iti aluneca si iti este greu sa o scoti, poti sa folosesti un material textil cu care sa stergi baza cupei inainte sa o scoti.
10. Ia o marime care sa ti se potriveasca!
Problemele de scurgere sau disconfortul pot sa apara din cauza ca nu ai ales o marime care sa raspunde nevoilor tale personale. Sa ai grija sa citesti cu atentie instructiunile legate de marime. Este important ca produsul pe care il vei folosi sa creeze corect acel vacuum in jurul peretilor tai vaginali.
11. Cum sa cureti cupa menstruala?
Spala cupa ta menstruala cu apa rece si apoi cu apa calda. Asigura-te ca este foarte curata inainte de a o reintroduce in vagin. In cazul in care nu ai acces la apa, daca esti intr-o toaleta publica sau in alt loc, poti sa stergi cupa cu hartie igienica sau servetele. In cazul in care folosesti servetele umede, sa ai grija sa usuci cupa inainte de a o reintroduce in vagin. Cu prima ocazie, sa ai grija sa cureti cupa data viitoare cand o vei goli.
12. Cum o pastrezi?
Dupa terminarea menstruatiei, spala bine cupa menstruala cu apa si cu sapun, usuc-o bine si apoi poti sa o pui in saculetul ei. Sa ai grija sa o depozitezi intr-un loc aerisit. Sa nu o pui intr-un ambalaj de plastic sau intr-unul etans. Este indicat sa iti speli cupa inainte si dupa fiecare ciclu menstrual.
De ce au loc scurgeri cand porti cupa menstruala?
Acest fenomen este posibil in cazul in care folosesti cupa pentru prima oara. Daca tu o vei introduce corect si daca ai ales o marime potrivita, nu ar trebui sa aiba loc nicio scurgere. Este bine sa iti pui si un absorbant daca folosesti cupa pentru prima oara. Dar, daca te confrunti cu scurgeri in zilele in care porti cupa, poti incerca urmatoarele sugestii:
-
Usuca cupa!
Poti folosi hartie igienica pentru a sterge tija cupei pe ambele parti. Daca vei face asta, vei fi sigura ca a ta cupa se ve deschide corect si va crea acel vacuum, lipindu-se de peretii vaginului tau.
-
Introdu cupa tinand un picior pe vasul de toaleta!
Aceasta pozitie este una dintre cele mai bune pentru a introduce cupa corect si mai usor. Astfel, ea va avea o pozitie corecta in interiorul vaginului tau si nu vor avea loc scurgeri.
-
Urme de sange in jurul vaginului
Uneori, poti observa o scurgere aparenta din cauza urmelor de sange din jurul deschizaturii vaginului. Odata ce cupa ta este introdusa, poti sterge aceasta zona cu servetele moi, pentru a elimina orice urma de sange.
-
Gaurile cupei sunt infundate
Atunci cand clatesti cupa, sa ai grija ca acele gauri micute sa fie foarte curate! In cazul in care ele sunt infundate, asta poate sa reduca eficienta acelui vacuum format, rezultand scurgerile.
-
Nu o golesti atunci cand trebuie
Cupa ta poate avea scurgeri si in cazul in care o lasi mai mult timp decat trebuie (mai mult de 12 ore). Daca tu stii ca ai o menstruatie mai abundenta, va trebui sa o golesti mai des. Aceasta actiune este valabila cam in primele doua zile, cand si cantitatea de fluid este ceva mai mare.
Daca vei tine cont de aceste sfaturi privind folosirea corecta a cupei menstruale, tu te vei putea bucura de o experienta pozitiva ori de cate ori te vei afla in perioada „delicata” a lunii. Si, crede-ma ca, nu vei mai dori sa te intorci la vechile produse de protectie intima, deoarece te vei simti libera, sigura si dstul de confortabil cu a ta cupa menstruala.