O anomalie care continua: dubla impozitare a romanilor din Italia

Se stie, luna mai, in Italia, este luna declaratiei de venituri (modulo 730 si Unico 2016), precum si a calculului ISEE. In ambele cazuri, rezidentilor din Italia li se cere sa declarare imobilele care sunt in proprietatea lor, cu singura diferenta ca, la calculul ISEE, li se va cere sa declare si valoarea imobilelor detinute in alte tari, in vederea impozitarii lor de catre statul italian.

Asta inseamna ca si romanii rezidenti in Italia trebuie sa-si declare proprietatile din Romania, chiar daca ele au fost dobandite inainte de a realiza venituri in Italia – intra aici pana si imobilele dobandite prin mostenire sau donatie – ceea ce este o anomalie nemaiintalnita, pentru ca ele sunt, in acest fel, impozitate atat de statul roman, cat si de cel italian.

Avand in vedere faptul ca aceasta aberatie exista din 22 decembrie 2011 – atunci cand a fost transformat in lege Decretul Lege nr. 201 din 06 decembrie 2011 – si inca nu a fost rezolvata de catre statul roman, mi-am permis sa le trimit o scrisoare in acest sens presedintelui Romaniei, presedintelui Senatului Romaniei, presedintelui Camerei Deputatilor din Romania, cat si primului ministru Dacian Ciolos. Iata continutul scrisorii trimise ultimului.

„Grupul de actiune Romanii din Italia Impotriva Super-Imunitatii
16/05/2016
Catre: Cancelaria Primului Ministru al Romaniei
In atentia: d-lui Ioan Dragos Tudorache, seful cancelariei
Subiect: Dubla impunere a cetatenilor romani rezidenti in Italia

Stimate domnule Tudorache,

Pe data de 22 decembrie 2011, in Republica Italiana, prin Legea nr. 214, a fost convertit in lege, cu unele modificari, Decretul Lege nr. 201 din 06 decembrie 2011. Printre aceste modificari se afla si introducerea unui nou paragraf (nr. 13) in articolul 19 care, cu incepere din 2012, introduce o taxa de proprietate asupra valorii proprietatilor imobiliare detinute de persoanele fizice rezidente in Italia si situate în străinătate (asa zisa IVIE).

Pe cale de consecinta, romanii rezidenti in Italia vor fi afectati de aceasta lege, deoarece vor trebui sa plateasca impozit pe proprietatile imobiliare detinute in Romania atat statului roman, cat si celui italian, ceea ce este o evidenta anomalie.
Solutiile, in acest caz, nu pot fi decat doua: ori se reuseste un acord cu autoritatile italiene, in sensul de a excepta de la aceasta lege cetatenii romani, ori autoritatile romane ar trebui sa pretinda acelasi lucru cetatenilor italieni rezidenti in Romania.

In acest sens, am dori, d-le Tudorache, sa-i transmiteti mesajul nostru, al romanilor din Italia, d-lui prim ministru Dacian Ciolos, pentru corecta sa informare, si am dori sa cunoastem punctul de vedere al domniei sale.

Cu stima,
Romanii din Italia Impotriva Super-Imunitatii”
Sper nu doar sa primim un raspuns, dar sa se gaseasca si o rezolvare a acestei probleme. Voi reveni.

UPDATE: Iata ca astazi, 22 iunie 2016, am primit un prim raspuns din partea Comisiei Romanilor de Pretutindeni a Senatului Romaniei.

raspuns in atentia domnului xxx
UPDATE 2: Astazi, 05 iulie 2016, am primit un al doilea raspuns din partea Comisiei Romanilor de Pretutindeni a Senatului Romaniei.

Sper sa vedem curand si niste rezultate concrete. Voi reveni cu amanunte, imediat ce ele vor fi disponibile.
UPDATE 3: astazi, 18 august 2016, am primis un raspuns si de Ministerul de Finante.
Prin urmare, spun cei de la Ministerul de Finante din Romania, taxa pe proprietate ceruta de statul italian este cat se poate de legala, pentru ca este o taxa locala, care nu intra in intelegerile dintre cele doua state, dar ca s-ar fi convenit ca taxa pe proprietate platita in Romania sa fie dedusa din cea ceruta de statul italian.

Cu alte cuvinte, pentru a ocoli prevederile internationale privind evitarea dublei impuneri, statul italian ha fatto il furbo, declarand ca aceasta ar fi o taxa locala, care nu se supune intelegerilor prealabile dintre Italia si Romania.

Eu insa ma intreb: cum de am fost lasati la mila sortii, cand europarlamentarii nostri, dar si statul roman, in ansablul sau, ar fi trebuit sa ne apere interesele si sa conteste la UE aceasta minciuna, din capul locului?

Pentru ca problemele noastre, in acest caz, sunt doua:

taxele italiene sunt mult mai mari decat cele romanesti, prin urmare, e ca si cum am plati acesta taxa pe proprietate nu de doua, ci de mai multe ori;
romanii pot sa fi avut deja proprietati in momentul in care au devenit rezidenti in Italia; prin urmare, acele proprietati nu au fost cumparate din veniturile realizate in Italia; reamintesc ca legea italiana (IVIE) a fost gandita tocmai pentru a taxa inca o data veniturile realizate in Italia, in cazul in care cineva externeaza capitalul acumulat aici (aici intrand si conturile curente din stainatate).
Asadar, daca statul roman nu ne apara drepturile, probabil va trebui s-o facem noi insine, pe la institutiile Uniunii Europene. Intre timp insa, cei care ar trebui sa se ocupe si sa rezolve aceste probleme isi ridica lunar salariul si pensii speciale, fara sa le merite.

Totusi, ma gandeam asa: oare cum vor reusi autoritatile italiene sa verifice proprietatile celor peste 5 milioane de rezidenti straini? Dar conturile lor curente?

P.S. A trebuit sa sesizez eu autoritatile romane in privinta dublei impuneri, pentru ca ambasadorul de atunci al Romanei la Roma, E.S. Dana Constantinescu, era tot timpul ocupat su sezatorile literaro-dacice, pe la asociatiile de casa. Sa-i fie Bosnia usoara!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *