Defectarea caselor de marcat fiscale

Fiind totusi niste dispozitive electronice, toate modelele de case de marcat electronice fiscale cu siguranta sunt dotate cu un manual de utilizare a acestora si inca o carte in care se trece  evolutia functionarii ei, aceasta purtand numele de carte de interventii. Agentii economici, care sunt de drept, adevaratii utilizatori ai caselor  de marcat electronice fiscale, au obligatia, conform legii, sa pastreze aceasta carte de interventii, astfel incat, la nevoie sa fie completata de catre unitatile de service acreditate, si se trec in special toate interventiile service efectuate la casa de marcat.

In momentul in care ati constatat ca a aparut o defectiune la aparatul dumneavoastra de marcat,  sunteti obligat sa anuntati in cel mai scurt timp unitatea de service acreditata sau, in functie de situatie, distribuitorul autorizat care s-a ocupat de livrarea casei de marcat. De asemenea, dumneavoastra, ca utilizator, aveti obligatia de a consemna in cartea de interventii a aparatului, cel putin data si ora la care ati anuntat la firma ca a aparut o defectiune la casa de marcat.

In mod normal, toti distribuitorii autorizati de case de marcat, au obligatia legala, ca in termen de cel mult 72 ore din momentul in care a avut loc sesizarea cu privire la defectarea casei de marcat, sa asigure, prin unitatile de service autorizate, atat instalarea unei noi case de marcat, cat si repunerea in functiune a celei defecte. Pana la expirarea acestui termen limita de 72 de ore, orice agent economic are obligatia sa inregistreze intr-un registru toate tranzactiile efectuate in acest interval de timp.

Acelasi lucru trebuie facut si in situatiile in care un agent economic nu  poate emite un bon fiscal din cauza intreruperii curentului electric, cu mentiunea ca trebuie sa fie notata in registru data si ora la care s-a produs intreruperea curentului electric, si bineinteles, data si ora la care a venit curentul electric si aparatul a fost pus in functiune. Aveti grija ca la fiecare astfel de consemnare sa aplicati semnatura si stampila.

Iata cateva fapte care constituie contraventii si au legatura cu defectarea caselor de marcat  si cartea de interventii: nu este anuntata in cel mai scurt timp o unitate de service in cazul defectarii casei de marcat; nerespectarea de catre distribuitor a termenului de 72 de ore pentru remedierea defectelor sau inlocuirea aparatului; nepastrarea  si necompletarea in mod corespunzator a cartii de interventii. Aceste sunt doar o parte dintre contraventii si se sanctioneza cu amenda intre 500 si 10000 RON, ajungandu-se, in cazul distribuitorilor, chiar si pana la retragerea avizului pentru comercializarea si distribuirea caselor de marcat fiscale.

Raportul Z reprezinta un document prin care se marcheaza  finalizarea gestiunii pe o zi de lucru (in general). Acesta contine date fiscale detaliate, care sunt inregistrate in memoria fiscala.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *