Ce este endometrioza?

Endometrioza reprezinta una dintre cele mai intalnite boli cu care se pot confrunta reprezentantele sexului frumos. Daca nu este tratata, endometrioza poate sa duca la infertilitate.

Despre endometrioza

Ceea ce trebuie sa stii este faptul ca endometrul reperezinta „captuseala” uterului. El, pe toata durata ciclului menstrual, se ingroasa si se elimina, in cazul in care femeia nu ramane insarcinata.

Endometrioza reprezinta o dezvoltare anormala a tesutului si poate sa apara inafara uterului, la nivelul treompelor uterine sau pe ovare. Uneori poate sa exercite o presiune destul de mare asupra nervilor, actiune care creeza dureri in zona respectiva.

Care sunt cauzele endometriozei?

Oamenii de sttinta nu au reusit sa identifice cu exactitate de ce apare aceasta maladie la nivelul uterului. Ei considera ca, un posibil motiv ar fi inversarea fluxului menstrual. Aceasta inversare ar fi urmata de o dezvoltare a tesutului endometrului inafara uterului.

Endometrioza-factori de risc

Este important de mentionat faptul ca genele pot avea un cuvant de spus in ceea ce priveste aparitia endometriozei. De asemenea, anumite deficiente ale sistemului imunitar pot duce la aparitia acestei boli.

Endometrioza poate sa apara la femeile care se confrunta cu o serie de probleme, cum ar fi:

 • un ciclu mai mare de 28 de zile; un flux mentrual care se intinde pe mai mult de 7 zile;
 • o modificare a nivelului de estrogen in organism odata cu trecerea anilor si apropierea de menopauza;
 • prezenta unor anomalii la nivelul uterului care modifica fluxul menstrual, dar si o structura diferita a vaginului care nu permite trecerea fluidului menstrual.

endometriaza

Care sunt principalele simptome ale endometriozei?

Aceasta afectiune prezinta o serie de simptome, dintre care amintim:

 1. dureri in zona pelvisului si la spate;
 2. dureri in timpul urinarii;
 3. sangerari la urinare sau dupa relatiile intime;
 4. balonare si crampe abdominale;
 5. menstruatie abundenta si hemoragii.

De asemenea, printre simptome se mai poate numara si infertilitatea, din cauza fluctuatiilor severe de la nivelul hormonilor.

Cand sa te duci la medicul specialist?

In cazul in care observi anumite manifestari in corpul tau, din cele pe care le vom prezenta in cele ce urmeaza, este necesara vizita la medicul ginecolog pentru stabilirea unui diagnostic corect si pentru oferirea unui tratament adecvat:

 • daca simti durere puternica in zona pelviana si daca ai dureri in timpul actului sexual;
 • daca simti dureri puternice atunci cand esti la menstruatie si observi ca fluxul tau este mai mare si se intinde pe o durata de mai multe zile;
 • daca ai crampe si te balonezi si daca nu reusesti sa ramai insarcinata dupa un an de activitate sexuala;
 • daca urina ta prezinta sange.
Tratamente in cazul endometriozei
 1. Tratamentul pe baza de hormoni are rolul sa scada nivelul estrogenului din organism, dar sa si reduca dimensiunea acelui tesut crescut inafara uterului. Medicul poate recomanda anumite pastile anticonceptionale si antiinflamatoare.
 2. Laparoscopia reprezinta o alta metoda de indepartare a tesutului endometrial in exces. Daca se intervine in acest mod, cresc sansele de instalare a unei sarcini si, in acelasi timp, se reduc si celelalte simpotome.
 3. Histeroctomia (indepartarea uterului) si ovarectomia (indepartarea ovarelor) sunt tratamente ceva mai radicale si se recurge la ele doar in cazul in care celelalte metode nu dau randament.
 4. Tratamentele pentru infertilitate sunt recomandate femeilor care inca nu au implinit inca 35 de ani si care au si ovulele sanatoase. Daca femeia care sufera de endometrioza are o varsta mai inaintata, se recomanda, in cazul ei, fertilizarea in vitro.
 5. Tratamentul la domiciliu se recomanda in cazul in care durerile sunt mari si intervin in desfasurarea activitatilor de zi cu zi. Pe langa repaosul la pat, medicul poate recomanda si anumite antiinflamatoare, doar in cazul in care femeia nu este insarcinata.
Cum se poate preveni endometrioza?

Medicii specialisti sustin faptul ca aceasta afectiune nu se poate preveni. Ceea ce este important este ca fiecare femeie sa isi faca un control anual pentru depistarea din timp a bolii. 

In cazul in care observi orice simptom sau mai multe din cele prezentate, este necesara programarea imediata la medicul specialist!

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *